2010.02.02 09:21:29
Szagonosítás napról-napra... Most már érti

Tegnap esti klikkerezésem igen rövidre sikeredett, méghozzá azért mert hihetetlen jól teljesített a kiskutya. Most már elmondhatom, hogy meggyőzött.
Tudja.

Elkezdtem áttenni a jelet. Az eddigi orr-benttartást mindenképpen meg akarom változtatni fekvésre, mert az az egyértelműbb jel (hiszen mi a jelzés? Ha egy másodpercig tartja bent az orrát, akkor az még nem jelzés, de ha 1,2 mp-ig, akkor már igen? Szóval tegnap este letettem négy darab cipőt, amiből az egyik az enyém volt. Kb. 10* csináltam meg, a másodiknál már bele fektettem a kutyát. Egyszer sem hibázott, kb. a tizediknél hangjel nélkül belefeküdt. Meg is kapta érte a vacsoráját. Persze a jelet még meg kell erősíteni egy kicsit.

Megnéztem a vizsgaszabályzatot. Legkésőbb Ü7-en van saját szaggal való munka, az e feletti vizsgákon már idegen szag. Lehet, hogy legközelebbi vizsgánál megcélzom ezt. Így néz ki (Katt a bővebben-re, ha érdekel a többi. :-))


Vezényszavak
• egy vezényszó adható a szagfelvételre („szimat!”)
• egy vezényszó és egy irányba mutató kézjel adható a keresésre („keresd!”)
Végrehajtás
A gazda a kutyával a feladat megkezdése előtt feláll az alapvonalhoz (vagy leül egy
székre), közli a jelzés módját, majd a bíró jelzésére megkezdi a feladatot. Először
„szimat!” vezényszóra szagot ad a kutyának a keresendő cipő párjából, majd a „keresd!”
vezényszóra a kutyának ki kell választania a megfelelő cipőt, és az előre közölt módon
egyértelműen kell, hogy jelezze.
A gazda nem bátoríthatja vagy irányíthatja a kutyát semmilyen módon, miután
az átlépte az alapvonalat. Visszahívni és újraindítani a kutyát egyszer lehet mindkét feladatrészben, de csak akkor, amikor a kutya nincs a cipők közelében. A gyakorlatot kétszer kell végrehajtani.
Kívánatos feladat-végrehajtás:
Szagfelvételnél a kutya vezényszóra orrát a cipő nyílt részéhez teszi, és ott tartja stabilan,
nyugodtan, amíg a gazda ki nem adja a keresésre vonatkozó vezényszót. Ekkor a kutya
lelkesen a cipők felé indul, és határozott keresést mutat, megszagolja a cipők nyílt részét,
majd egyértelműen a keresendő cipőnél áll meg, határozottan és gyorsan felveszi a gazda
által előre közölt jelzési pozíciót és azt stabilan és nyugodtan kitartja, míg a gazda nem
jelzi a feladat végét.


Szóval ez a feladat formai része. Ami gondot okozhat, hogy eddig a Nia két szaggal gyakorolt, úgy, hogy én a szobában ültem a padlón. Minthogy tudjuk, hogy a kutyák rosszul általánosítanak, ezért tudom, hogy a munkának még egyáltalán nincs vége. A rám váró feladatok:
Formálissá tenni a dolgot, tehát felállni, cipőket megfelelő távolságra tenni egymástól, beszüntetni minden kommunikációt (az szerencsére eddig sem nagyon volt), hozzá szoktatni a "bíró jelenlétéhez", kivinni terepre a cipőket és ami még nincs meg, de kell: IDEGEN cipőket szerezni. A feladat első részét megpróbálom stabillá tenni a hét elején és ha a fiam haverjai jönnek pénteken, akkor azoktól szerzek ideiglenesen cipőt. Ja és persze utána össze rakni az egészet egy kerekké, szagfelvétellel, mindennel... :-) Viszont egy kicsit elgondolkoztam a vizsgaszabályzaton. Az üvegeknek egy pozitívuma mindenképpen megvolt a cipőkkel szemben. Vizsgán a vizsgázó nem tudta, hogy melyik a megfelelő üveg, ezért nem tudott segíteni a kutyának. Úgymond nem tudott Hansosat játszani (Hans egy olyan ló volt Németországban, akiről nagyon sokáig azt hitték, hogy tud számolni, mert az emberek aprócska jeleiből olvasott (pl. visszafojtott levegő). Sok idő kellett, hogy rájöjjenek a "csalásra"-még a saját gazdája sem tudta-, amikor is csináltak egy olyan kísérletet, hogy a szobában senki nem tudta a helyes választ. Ekkor a ló összezavaradott. Pedig tudhatta volna, hogy a válasz negyvenkettő. :-)

Ma reggeli gyakorlásom (összesen 20-30 mp) abból állt, hogy kitettem négy cipőt, amiből az egyik az enyém volt, és felálltam. Erre a kutya megtalálta Rudi egyik cipőjét és beledugta az orrát. Azt hittem megőrülök. De aztán rájöttem,  hogy a tévesztés oka igen egyszerű: idáig mindig a földön ültem és a kutya most nem értette a feladatot. Mondtam, hogy ö-ö, mire beledugta az orrát a megfelelő cipőbe. Kétszer ráerősítettem fektetés nélkül, aztán kétszer megcseréltem a cipőket, megerősítettem, aztán helyet változtattam, máshová álltam. Minthogy nem rontott, ezért belefektettem, klikk után cipőt cseréltem. A következőnél már magától feküdt bele és ekkor abba is hagytuk. Jó lesz ez. Csak azt nem tudom, hogy miként fogok idegen szagra áttérni. De ez még messze van. 


Címkék: