2009.06.03 09:00:54
Szagazonosítás napról-napra Niával

Kis ideje Rudival össze dugtuk a fejünket, hogy alig lehet vizsgán olyan szagazonosítást látni, aminél a kutya egyértelműen tudja, hogy miről van szó, és ez nem jól van így. Mindenkiben van némi elképzelés, hogyan is kéne ezt tanítani, de tudjuk, hogy nem olyan egyszerű. Minthogy én amúgyis kihívásnak tekintettem a nehezen tanítható dolgokat, úgy döntöttem, belevágok. 

Első körben leültünk a Rudival és írtunk egy tréning-tervet. Nagyjából így nézet ki:

1. Jelzés megtanítása (fektetés az üveg előtt)
2. Szagfelvétel (három másodpercig tartsa az üvegben az orrát (üveg kézben, vagy láb között)
3. Üvegek számát növelve menjen végig a soron, mindegyikbe bedugva az orrát, szag nélkül.
4. Egyik üvegben szagminta, másik üres, szagminta látható. Válassza ki azt, amelyikben szag van.
5. Egyik üvegben szagminta, másik üres, szagminta nem látható. Válassza ki azt, amelyikben szag van.
6. Szagfelvétellel összekötve ugyan ez.
De nem is sorolom tovább, hiszen már az elején rájöttünk, hogy tervezni jó-jó, de a megvalósításhoz más tervekre lenne szükség. És akkor most jöjjön a napló. 

2009. 05. 20
Sokáig vártam, hogy elkezdjük a szagazonosítást, mert fel akartam venni, de mára rájöttem, hogy akkor soha nem leszek kész. Elég bonyolultnak tűnik a dolog, de pont a tárgyjelzés nem olyan nehezen tanítható rész, hogy mindenképpen dokumentálni kelljen. Szóval előveszem a klikkert, a jutifalis tatyót, leülök a földre és magam elé teszek egy befőttes üveget. Nia persze a klikker elővételénél a nyomomba loholt, szóval szinte azonnal megnézi magának az üveget. K/J. Nem kell lelkesíteni, a jutalom rágatlan lenyelése után fordul vissza az üveghez (hiszen ismeri a koncepciót: kiteszek valamit, klikkerrel a kezemben, akkor az nem véletlen) és a mancsával odébb löki. Na szép. Most mit csináljak? Ha ráklikkelek, ezt fogja csinálni. Ha nem, akkor elveszti az érdeklődését. Egy kicsit odébb ülök, megfogom az üveget és úgy várom, hogy oda forduljon. Oda fordul, mondom neki: fekszik. Néhányszor ráklikkelek, Nia fekszik, de a fejét az üvegen tartja, esetleg böködi. Ez így nem lesz jó. Legyen inkább platz. Ott lent kell tartania a fejét a földön, nem piszkálhatja az üveget. Szóval platz. Odébb teszem az üveget, Nia ráfordul: K/J. Aztán máshova teszem, Nia fordul, K/J. Aztán elkezdem mondani mellé azt, hogy platz. A kezem még mindig az üvegen. Mondom platz, kutya elkezd feküdni, veszem el lassan a kezem. És egyre korábban. Emellett persze vadul kattingatok. :-) Ma nem sokat gyakorlunk, ennek ellenére az első tréning végére kiteszem az üveget, elhúzom a kezemet, várok egy másodpercet és Nia a hangjel kimondása nélkül is lefekszik az üveghez és leteszi a fejét. Ezért vacsi jár. És megkapja. 

2009. május 25.
Az elmúlt pár napban az üveg előtti jelzést gyakoroltam. Ha leteszem az üveget, Nia azonnal lefekszik és leteszi a fejét. Néha egy kicsit frusztrált, nem bírja sokáig, nyüszög, van olyan, hogy inkább felém fordul, aztán pár másodperc múlva az üveghez fordul. Ezért ezt még gyakorolni kell, de eljutottam arra a szintre, hogy párhuzamosan tanítsak egy másik viselkedést, méghozzá a szagfelvételt.
Idáig a földön ülve gyakoroltam, most odébb megyek, felülök az ágyra, hogy ne keverje össze. Megfogom az üveget a kezembe és várok. Nia előbb lefekszik, persze ez nem jön be, lágyan mondom: nem jó. Tekergőzik jobbra-balra, aztán egyszer véletlen az üveg felé fordul. K/J. Aztán megint várok. Felé mozdul, K/J. Gyakorlás vége az, hogy Nia ráteszi az orrát az üvegre. Nem bele, hanem rá. De egyelőre ez is elég. Nagy dícséret, játszunk egy kicsit, aztán vissza ülök a földre, leteszem az üveget és várok. Vajon ráteszi az orrát, vagy lefekszik? Naná, hogy az előbbi. Várok. Kis idő múlva lefekszik: K/J. Ismétlem egy kicsit, aztán abba is hagyom mára.

2009. május 30
Eljött az ideje, hogy tovább lépjünk. Az elmúlt napok gyakorlása odáig vezetett, hogy Nia stabilan jelez és szépen bent tartja az üvegben az orrát, ha az a kezemben van. Végig gondolom a listát. Hogy is volt? Üvegek számát növelve menjen végig a soron, mindegyikbe bedugva az orrát, szag nélkül. MICSODA??? Dehát ez lehetetlen, hiszen ha meglát egy üveget, akkor lefekszik. Na akkor ezt értékeljük át. Rudival össze dugjuk a fejünket. Akkor legyen másképp.
A mai döntés alapján a következő lépés: Veszünk két üveget, az egyikbe fahéjat teszünk, a másikat üresen hagyjuk,- jelezze be, melyikben van a szag. Végül nem találok, csak szegfűszeget, de az is jó lesz. Üvegeket főzünk ki, legyenek jó tiszták, szagmentesek és egy fél szegfűszeget teszek az egyikbe. Egyelőre én nem érzem a szagát, de biztos van neki. Tekintettel arra, hogy az alany egy kutya, vegyük úgy, hogy van neki. :-)
Leteszem a két üveget a földre, Nia értetlenül áll, aztán lefekszik. Egy kicsit próbálkozom, némileg segítek, mutogatok, de így sem az igazi. Vagy három perc szenvedés után Rudi kikapja a kezemből az üvegeket, ölébe veszi és úgy tartja. Ez kézben van, ezért Nia az orrát teszi bele. Az egyikbe, amiben nincs szag és ott tartja. Mondom nem jó. Először újra és újra vissza dugja az orrát, aztán egyszer a másik felé néz. K/J. Végre. Aztán megpróbálkozom némi keresd jel használatával, de Nia a nyomkövetésre asszociálva nekiáll a földön keresni. De ott persze nincs semmi. Aztán végre visszatér az üveghez. K/J. Nem tudom mi játszódik a fejében. Előbb az egyikbe dugja, aztán a másikba... Félek, hogy láncviselkedés lesz belőle (Nia hajlamos az ilyenekre), ezért mindig mondom nem jó. Rudi váltogatja az üvegeket, Nia meg próbálkozik. Most még koncepció nélkül. Címkék: